BNP Paribas: Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej europejskiej - informuje analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas Karolina Załuska.

Europejczycy częściej sięgają po owoce niż warzywa. 64 proc. twierdzi, że owoce je codziennie, w tym 37 proc. raz dziennie, a 27 proc. dwa razy dziennie lub więcej. Oznacza to jednak, że ponad jedna trzecia Europejczyków (36 proc.) spożywa je znacznie rzadziej lub w ogóle (około 2 proc.) - wynika z danych Eurostatu.

Najwięcej owoców jedzą Włosi - 85 proc. ludności tego kraju konsumuje owoce codziennie; na drugim miejscu są Portugalczycy (81 proc.). Kolejne pozycje zajmują Hiszpanie (77 proc.) i Irlandczycy (74 proc.). Najmniej owoców spożywają natomiast Litwini, Bułgarzy i Łotysze - mniej niż 40 proc. przedstawicieli tych nacji deklaruje codzienne spożycie owoców.

Jeśli chodzi o warzywa, to 64 proc. Europejczyków deklaruje, że jada je codziennie, ale w tym tylko 23 proc. sięga po nie dwa razy dziennie lub częściej. Ponad jedna trzecia robi to rzadziej niż raz dziennie. Z drugiej strony - zaledwie 3 proc. je warzywa rzadziej niż raz w tygodniu, a około 1 proc. badanych twierdzi, że w ogóle nie spożywa warzyw.

Najwięcej warzyw zjada się w Irlandii (84 proc. populacji robi to codziennie), Belgii (84 proc.) i we Włoszech (80 proc.); najmniej zaś - na Łotwie, w Rumunii, na Węgrzech, Litwie i w Bułgarii - tam połowa obywateli tych państw deklaruje spożywanie warzyw każdego dnia.

Polacy w tych statystykach pozostają w tyle za średnią europejską - zwraca uwagę Załuska. 58 proc. obywateli naszego kraju deklaruje, że zjada owoce każdego dnia, ale 5 proc. sięga po nie rzadziej niż raz w tygodniu. Natomiast w przypadku warzyw tylko 61 proc. Polaków deklaruje, że konsumuje je każdego dnia.

Według danych GUS, przeciętne roczne spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych ogółem oscyluje wokół 43,5 kg na osobę, w tym owoców świeżych około 42 kg na osobę. Natomiast przeciętne roczne spożycie warzyw i ich przetworów w gospodarstwach domowych ogółem oscyluje wokół 59 kg na osobę, w tym warzyw świeżych około 48 kg na osobę.

Jak zauważa ekspertka, dane Eurostatu wywołują niepokój, gdyż oznaczają, że znaczna część populacji europejskiej nie spełnia zalecanego celu spożycia pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Takie zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia opierają się na szerokim dorobku naukowym potwierdzającym rolę owoców i warzyw w ochronie przed chorobami układu krążenia, niektórymi nowotworami, cukrzycą typu 2 i otyłością.(PAP)

autor: Anna Wysoczańska

awy/ wus/



Opublikowano: 2019-04-15 08:25

Uwaga! Artykuł pochodzi z portalu internetowego Serwis Naukowy PAP.