Picie przez matkę mleka krowiego w okresie karmienia piersią zmniejsza ryzyko alergii pokarmowych u dziecka

Dzieci matek spożywających więcej krowiego mleka w okresie karmienia piersią, są mniej narażone na alergie pokarmowe – informuje pismo “Nutrients”.

Za ryzykiem alergii pokarmowej stoi wiele czynników, nie tylko predyspozycje genetyczne. Naukowcy z Chalmers University of Technology przeanalizowali wyniki ankiety przeprowadzonej wśród 500 szwedzkich matek oraz częstość występowania alergii pokarmowych u ich dzieci w wieku jednego roku.

„Odkryliśmy, że matki zdrowych rocznych dzieci spożywały więcej mleka krowiego w okresie, kiedy karmiły piersią niż matki dzieci z alergią. Nie twierdzimy jednak, że picie mleka krowiego byłoby uniwersalnym lekiem na alergie pokarmowe” - powiedziała Mia Stravik, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności Chalmers University of Technology i pierwsza autorka badania.

„Dieta jest czynnikiem, na który sami rodzice mogą mieć bezpośredni wpływ. W dzisiejszych czasach młode kobiety dość często unikają picia mleka, częściowo z powodu panujących trendów i obaw, z których niektóre są powiązane z mitami na temat diety" - wyjaśniła Mia Stravik.

Alergia na białko mleka rzadko występuje u dorosłych, dlatego większość kobiet może spożywać mleko i produkty mleczne. Nie należy mylić alergii z nietolerancją laktozy (w jej przypadku organizm nie jest w stanie rozłożyć cukrów mleka, natomiast produkty mleczne bez laktozy są tolerowane).

Według profesor Ann-Sofie Sandberg, przełożonej Mii Stravik, jednym z możliwych wyjaśnień może być to, że mleko w diecie matki zawiera substancje stymulujące dojrzałość układu odpornościowego. „We wczesnym rozwoju dziecka istnieje okno czasowe, w którym stymulacja układu odpornościowego jest konieczna, aby dziecko mogło rozwinąć tolerancję na różne pokarmy”.

Jak wyjaśnia prof. Sandberg, zgodnie z tak zwaną "hipotezą higieniczną", wczesny kontakt z różnymi mikroorganizmami może działać jako coś w rodzaju „rozruchu” dla układu odpornościowego dziecka. „Ale przy mniejszej obecności mikroorganizmów w naszym bardziej higienicznym społeczeństwie, substancje wchłaniane w diecie matki mogą być kolejnym sposobem stymulowania dojrzałości układu odpornościowego”.

Badanie Mii Stravik nie jest pierwszym, które łączy mleko krowie w diecie matki ze zmniejszonym ryzykiem alergii u dzieci. Wcześniejsze badania często jednak opierały się wyłącznie na wypełnianiu kwestionariuszy - zarówno dotyczących nawyków żywieniowych, jak i obecności alergii. „W tym badaniu byliśmy w stanie faktycznie zweryfikować zgłaszane przez kobiety spożycie mleka i przetworów mlecznych za pomocą biomarkerów we krwi i mleku matki. Te biomarkery to dwa kwasy tłuszczowe powstające w żołądku krowy, które są specyficzne dla produktów mlecznych - powiedziała Mia Stravik. - Ponadto wszystkie przypadki alergii u dzieci były diagnozowane przez lekarza specjalizującego się w alergiach dziecięcych” - dodała. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/



Opublikowano: 2020-12-23 06:08

Uwaga! Artykuł pochodzi z portalu internetowego Serwis Naukowy PAP.